O proizvodu i njegovim komponentama

Sve što je novo na tržištu podložno je sumnjičavošću naših građana. Shodno tome kompanija MARTA MATILDA HARPER, čija je to i poslovna etika, je uložila dodatne napore da budućim klijentima izloži sve o proizvodu i njenim komponentama, sa svim njegovim prednostima i manama, kako bi pomogla u otklanjanju nepotrebne sumnje i pomogla u odluci da li ćete koristiti naš proizvod ili ne.

VAŽNO: Za sve dole navedene činjenice o proizvodima kompanije MARTA MATILDA HARPER garantujemo međunarodnim zdrastvenim sertifikatima i dozvolom sanitarne kontrole Republike Srbije. Za druge proizvode DIP tehnike, sledeće navedene činjenice ne uzimati u obzir jer ne posedujemo dokaz o njihovim hemijskim sastavima i da li u njima ima nekih opasnih hemijskih materija i jedinjenja štetnih po ljudsko zdravlje.

Za ulepšavanje noktiju DIP tehnologijom potrebne su vam sledeće komponente i proizvodi kompanije MMH:

  • Prajmer ili Bond
  • Osnovni lepak
  • Prah u boji
  • Aktivator
  • Sjaj
  • Vitaminsko ulje
  • Medicinski aceton
  • Sredstvo za čišćenje

Prajmer (Bond) služi za odmašćivanje nokta pre početka upotrebe DIP tehnologije. Hemijski sadržaj ove komponente sastoji se od 95% Etil acetata i 5% m-toluidine. Etil acetat je poznati rastvarač i otapalo, poznato po svojoj maloj toksičnosti i projatnog mirisa. Toluidin, koji se najčešće koristi kao intermedijar u proizvodnji boja i pigmenata, tečnosti za razvijanje fotografija, ubrzivača vulkanizacije i čestih farmaceutskih proizvoda, je tu da pomogne u rastvaranju raznih čestica boje koje se mogu pronaći na noktu. Oba materijala nisu na spisku kancerogenih materija po svim važećim svetskim listama (IARC, NTP, US OSHA i Evropska Direktiva 67/548/EEC).

Osnovni lepak sadrži u sebi 95% Etil-2-cianoakrilat, odnosno hemijski materijal koji se nalazi u svim mogućim lepkovima dostupnim na tržištu. Kao i kod svakog lepka, iritacija očiju i sluzokože su moguće u direktnom dodiru. U slučaju neželjenog kontakta sa očima odmah isprati oči sa mnogo vode, često sa širenjem kapaka, ne trljati oči ako je iritacija i dalje prisutna i obratiti se doktoru. U dodiru sa kožom sapun za otklanjanje materijala. Materijal se ne nalazi ni na jednom spisku svetskih organizacija za kancerogene materijale (IARC, NTP, US OSHA I Evropska Direktiva 67/548/EEC). Ostalih 5% sadržaja čine Polimetil metakrilat o kome ćemo više reći u narednom pasosu.

Prah u boji predstavlja osnovni sastojak vaših noktiju. Dobijen polimerizacijom monomera Metil metakrilata (MMA) koji u hemijskim procesima i isparenjima može biti veoma štetan po ljudsko zdravlje, posebno se odnosi na radnike u hemijskim laboratorijama koji rade sa ovim materijalom. Međutim, njegovo pretvaranje u armofno stanje polimerizacijom u Polimetil metaakrilat (PMMA) dobija se komponenta koja ima široku upotrebu u našem okruženju kao što su stakla na kolima, zamenske medicinske proteze kosti, sloj za popunjavanje zuba u dentalnoj medicini, a najviše se koristila za kontaktna sočiva koja se prijanjaju za oko. Prema Piteru Legatu i Urepornu Kedjarunu (Leggat P., Kedjarune U., Toxicity of methyl methacrylate in dentistry, International Dental journal, 2003, pp 126-131) istraživanje sprovedeno od 1939 godine do 2003 godine na osobama koji su imali dodira sa ovim materijalom, da li kao radnici u fabrici ili kao korisnici medicinske usluge, nije pokazalo neko uvećanje sistemskih, hroničnih i kancerogenih bolesti, osim kod radnika u hemijskoj proizvodnji koji su bili izloženi udisanju MMA pojavilo se neznatno više obolelih od kancinoma pluća. MMA monomer je proglašen, za svaki slučaj, kao materijal koji treba i dalje ispitivati u toksikološkom smislu. Međutim, PMMA se još uvek i posle 100 godina nigde nije pokazao kao kancerogen materijal i ne postoje nikakvi dokazi o tome, zbog čega nije uvršćen u materijale koji izazivaju kancerogenost prema svim svetskim listama (IARC, NTP, US OSHA I Evropska Direktiva 67/548/EEC). Dip tehnika dodatno uklanja moguća isparenja koja nastaju depolimerizacijom PMMA tako što se ne koristi zagrejavanje nokta UV zracima kao kod akrilnih gelova i prilikom skidanja se ne koriste grube turpije koje oštećuju nokat i stvaraju prašinu koja je štetna za udisanje. Kako PMMA čini 90% praha, ostalih 10% čine Titanijum Dioksid (hem.šifra CI 77019) i liskun (hem.šifra CI 77891) koji služe za pigmentaciju praha i koji takođe nisu uvršćeni u kancerogene materijale po svim gore navedenim svetskim listama. Što se tiče ostalih toksikoloških simptoma moguće su različite očne, raspiratorne i kožne iritacije ukoliko ste alergični na neke od ovih materijala. Tim osobama nije preporučljivo da rade bilo koje postojeće manikirske tehnike. Drugim rečima, ukoliko želite stoprocentnu zaštitu u korišćenju DIP tehnike ulepšavanja noktiju dovoljno je samo da koristite zaštitnu masku prilikom njegove izrade kako bi sprečili eventualno udisanje nepoželjnih čestica koje mogu dovesti do različitih iritacija.

Aktivator služi da se prah pretvori u tvrdu masu. Sastoji se od 15% Etil acetata koji se prvenstveno koristi kao rastvarač i razblaživač, male toksičnosti i prijatnog mirisa. Koristi se u bojama kao aktivator ili učvršćivač. Takođe je prisutan u konditorima, parfemima i voću. Ostalih 85% čini N,N-dihidroksietil-m-toulidine, hemijski materijal koji se koristi kao sredstvo za stvrdnjavanje epoksidnih smola, stvaranje plastičnih i gumenih polimera i kao aditiv za polimere. Nijedan od ova dva materijala nisu na napomenutim svetskim listama kancerogenih materijala, ali imaju svoj visok nivo toksičnosti prilikom oralne upotrebe i dodirom sa očima. Stoga je potrebno prilikom rukovanja sa aktivatorom veoma voditi računa da do neželjenih posledica ne dođe. Nakon nekoliko minuta sušenja na vazduhu aktivator u dejstvu sa prahom proizvodi bezbednu tvrdu masu i gubi svoja toksična svojstva koja ima u tečnom obliku, to jest mogućnost da se slučajno unese u organizam ili nanese na samo oko više ne postoje.

Sjaj sadrži identične materijale kao i osnovni lepak. Sve što važi za osnovni lepak, to jest što je predhodno opisano u tom pasosu, važi i za sjaj. Inače, sjaj se koristi kao završni sloj ulepšavanja noktiju i naročito naglašava prirodnost boja koja se DIP tehnikom postižu.

Vitaminsko ulje za krajni cilj ima konačnu prirodnu dezinsekciju vašeg nokta. Oko 85% sastava, to jest osnovna baza, je visoko rafinirano i prečišćeno mineralno ulje. Ova ulja su nekomedogena, to jest ne začepljuju pore na koži. Ono je čest sastojak losiona za bebe, hladnih krema, masti i kozmetike. Odlično je za sprečavanje lomljenja nokta. Ostalih 15% sastava vitaminskog ulja čini vitamin E gde kod kostiju igra ulogu antioksidanta koji uništava slobodne radikale koji ga mogu oštetiti i na taj način štiti zdrav rast nokta. Zatim susamovo ulje koje deluje antibakterijski i njegova primena na zanokticama pomaže u sprečavanju gljivičnih i bakterijskih infekcija. Poslednji sastojak je Aloa Vera koja je već dugi niz godina dokazan kao veoma zdrav i primenljiv sastojak u održavanju ne samo niktiju već i celokupnog tela i sprečava dehidrataciju kožnog tkiva oko nokta.

Medicinski aceton je organsko jedinjenje koje se najčešće upotrebljava kao rastvarač i u proizvodnji plastike, lekova i drugih hemikalija. Jako je popularan u domaćinstvima kao ostranjivač lakova na noktima i kao razređivač boja i lakova. Bezbojan je i prijatnog mirisa. Kako mu je jadna od glavnih uloga da rastvara i proizvodi metil metakrilat (MMA) koji predstavlja osnovni monomer gore predstavljenih polimera, odlično se koristi u otklanjanju kompletne mase nanešene na nokat bez oštećenja nokatne ploče. Nije na listi kancerogenih materijala, čak i ljudsko telo u malim količinama prirodno proizvodi i izlučuje aceton, posebno trudnice i osobe sa šećernom bolesti.

Sredstvo za čišćenje isključivo služi za dezinfekciju i čišćenje pomoćnih sredstava za postavljanje noktiju, uglavnom četkica i kašičica. Sastav ove tečnosti je 85% Nitrometan i 15% Etan koji je sastavni deo zemljinog gasa, nema zabeleženih akutnih i hroničnih oboljenja izazvanih njim, nije kancerogen, ali ga je potrebno držati van domašaja plamena. Glavna upotreba nitrometana je kao stabilizator za hlorovane rastvarače koji se koriste u hemijskom čišćenju i odmašćivanju. Takođe se najefikasnije koristi kao rastvarač ili sredstvo za rastvaranje akrilat monomera kao što su cijanoakrilat (poznatiji kao super lepkovi). Korisnik ove tečnosti prilikom čišćenja i odmašćivanja sredstava za rad mora da bude oprezan jer je nitrometan okarakterisan kao materijal kod koga postoji mogućnost da je kancerogen na ljude (2B grupa prema listi IARC). Tako da se preporučuju zaštitne rukavice prilikom korišćenja ove tečnosti.